Vplyv adaptácie importovaných plemien Pietrain a Yorkshire na mäsovú úžitkovosť ošípaných

Branislav Bobček
Katedra špeciálnej zootechniky
Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra

Na ekonomiku a kvalitu jatočného produktu vplýva viac faktorov. Ak je hlavnou úlohou výrobcov zlacniť výrobu 1 kg prírastku a zvýšiť mäsovú úžitkovosť potom treba vytvoriť taký program, ktorý by vo svojom komplexe mohol túto požiadavku riešiť. Jednou z možností je aj import špičkových špecializovaných mäsových plemien ošípaných na Slovensko.

V práci sme vyhodnotili produkčné ukazovatele importovaných plemien Pietrain (PN) a Yorkshire (YC) v kombinácii s domácim plemenom Slovenské mäsové (SM). Jednotlivé kombinácie dvojplemenného kríženia boli testované na vlastnú úžitkovosť. a na testačných staniciach ošípaných v SR

Z dosiahnutých výsledkov vyplýva, že najlepšie hodnoty v priemernom dennom prírastku od 30 - 100 kg dosiahla kombinácia SM x YC - 949 g, v hrúbke chrbtovej slaniny SM x PN - 1,59 cm a v percente cenných mäsových častí kombinácia SM x PN - 56,48 %, pri hodnotení na vlastnú úžitkovosť CMČ - Pig Log SM x PN 60,8 % a SM x YC - 59,9 %.

Na základe súčasných produktov v kombinácii s importovanými plemenami PN a YC zo šľachtiteľských chovov je možné produkovať jatočné ošípané s podielom chudého mäsa na úrovni 56 - 60 % CMČ pri 100 - 105 kg porážkovej hmotnosti pri hodnotení ošípaných EUROP - systémom.